• 3 hónap telt el
  • 1perc
  • 265szó
  • 182olvasó

103 éves a magyar tornasport ötszörös olimpiai bajnoka, aki a valaha élt legidősebb olimpiai bajnok, s persze a legidősebb élő olimpiai bajnok és legidősebb élő magyar olimpiai bajnok is – Keleti Ágnes

Keleti (Klein) Ágnes 1921. január 9-én született Budapesten, s Nemzeti Torna Egyletben kezdte a pályafutását. A magyar válogatottban 18 évesen mutatkozott be, s egy évvel később már magyar bajnoki érmet nyert. Közben azonban kitört a világháború, így hosszú évekig nem a sport volt az elsődleges az életében. 1946-ban a Balkán-játékokon nyert, s bár kijutott az 1948-as olimpiára, egy sérülés miatt nem vehetett részt.

1949-ben négy aranyérmet nyert a főiskolai világbajnokságon, majd az 1952-es olimpián aranyérmes lett talajon, de három másik érmet is szerzett. Két évvel később felemás korláton világbajnok lett, s 1956-ban három aranyérmet is szerzett egyéniben, s egyet csapatban.

Egy évvel később Izraelben telepedett el, s 1990-től került vissza Magyarországra.

Ötszörös olimpiai bajnok, háromszoros ezüstérmes és kétszeres bronzérmes, de emellett világbajnok és főiskolai világbajnok a sok más egyéb eredménye mellett. A Nemzet Sportolója, a Magyar Tornasport Hallhatatlanja, Prima Primissima díjas és tagja a Női Sportolók Nemzetközi Hírességeinek Csarnokának a rengeteg egyéb elismerés mellett.

Isten éltesse!

 Források

 

 

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Átlagos értékelés 0 / 5. Vote count: 0

Még nem értékeltél!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük