• 2 hét telt el
  • 2perc
  • 421szó
  • 551olvasó

A korabeli források sokszor hiányosak, ellentmondóak, így tévedések a legjobb szándék mellett is előfordulhatnak.

Judit 969 körül születhetett Géza fejedelem és Sarolt (talán) elsőszülött gyermekeként, s legalább négy kisebb testvére született – Margit, Vajk, Ilona és Sarolta, de feltehetően volt még egy újabb leány is.

Természetesen ő is politikai házasságot kötött, s az apja az akkortájt formálódó Lengyelország felé tekintett. Judit így 985-ben feleségül ment Bátor Boleszláv lengyel fejedelemhez, aki az első feleségét eltaszította magától, sőt lehetséges, hogy egy második felesége is volt már korábban. A házasságot feltehetően II. Boleszláv cseh herceg, a lengyel herceg anyai nagybátyja javasolta nekik, s ők (mármint a két uralkodó, I. Mieszko lengyel és Géza magyar fejedelem) elfogadták.

Egy gyermekük született, Bezprym (magyarul Veszprémnek szokták nevezni, akiről talán a mai Veszprém is a nevét kapta), aki később lengyel fejedelemmé vált. Négy évvel később Juditot is eltaszította magától Boleszláv, de egy ideig még Lengyelországban maradt. Ekkor férje még csak trónörökös volt, így ő nem vált fejedelemnévé, sőt kevéssel a halála előtt Boleszláv lett Lengyelország első királya. Boleszláv Judt elűzése után hamarosan újra megnősült, s egy szláv hercegnőt vett feleségül, aki öt gyermeket szült neki.

Ennek ellenére Bezprym volt az elsőszülött fiú, aki azonban rövid uralkodás után lemondott (vagy lemondatták) és talán szerzetes lett.

Judit a lengyel krónikások szerint a nép kedvence lett a kedvességéért, de nem sok információ van a válása utáni életéről. Egyesek szerint nem sokkal a válás után meghalt (988 körül), mások szerint 1026 után hunyt el – a források ellentmondásosak.

djp

 

 

 

 

 

 

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Átlagos értékelés 0 / 5. Vote count: 0

Még nem értékeltél!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük